Semlekrans

2 kransar

Kransarna:
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Vaniljkrämen:
½ vaniljstång
2 ½ dl mjölk
1 ½ msk + 1/4 dl socker
3 äggulor
½ dl maizena
Mandelmassa
Vispgrädde
Florsocker

Gör så här:
  1. Smält smöret till kransen i en kastrull. Häll i mjölken och värm på lite tills det är fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om tills jästen helt har lösts upp.
  3. Blanda i salt, socker, ägg och hjorthornsalt.
  4. Blanda i mjölet, lite åt gången. Blanda väl tills degen är jämn och fin och släpper kanterna.
  5. Låt degen jäsa i bunke övertäckt med duk i 10 minuter.
  6. Forma till 2 runda kransar på två plåtar och låt jäsa under duk i 40 minuter.
  7. Gör under tiden vaniljkrämen. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 1 ½ msk socker i en kastrull.
  8. Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizena i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sen ner resten.
  9. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.
  10. När kransarna jäst klart pensla dom med uppvispat ägg.
  11. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
  12. När kransarna svalnat, skär bort ett lock runtom och gröp ur lite.
  13. Samla allt som är urgröpt i en skål.
  14. Riv ner mandelmassa i skålen.
  15. Blanda urgröpet, riven mandelmassa och ett par matskedar av vaniljkrämen till en smet.
  16. Fyll kransarna med smeten.
  17. Spritsa på vispad grädde och sätt på "locken" på kransarna.
  18. Pudra över florsocker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0