Semlekrans
2 kransar
Kransarna:
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Vaniljkrämen:
½ vaniljstång
2 ½ dl mjölk
1 ½ msk + 1/4 dl socker
3 äggulor
½ dl maizena
Mandelmassa
Vispgrädde
Florsocker
Gör så här:
- Smält smöret till kransen i en kastrull. Häll i mjölken och värm på lite tills det är fingervarmt.
- Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om tills jästen helt har lösts upp.
- Blanda i salt, socker, ägg och hjorthornsalt.
- Blanda i mjölet, lite åt gången. Blanda väl tills degen är jämn och fin och släpper kanterna.
- Låt degen jäsa i bunke övertäckt med duk i 10 minuter.
- Forma till 2 runda kransar på två plåtar och låt jäsa under duk i 40 minuter.
- Gör under tiden vaniljkrämen. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 1 ½ msk socker i en kastrull.
- Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizena i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sen ner resten.
- Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.
- När kransarna jäst klart pensla dom med uppvispat ägg.
- Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
- När kransarna svalnat, skär bort ett lock runtom och gröp ur lite.
- Samla allt som är urgröpt i en skål.
- Riv ner mandelmassa i skålen.
- Blanda urgröpet, riven mandelmassa och ett par matskedar av vaniljkrämen till en smet.
- Fyll kransarna med smeten.
- Spritsa på vispad grädde och sätt på "locken" på kransarna.
- Pudra över florsocker.

Kommentarer
Trackback