Nötkola Rutor
Ca 16 stycken
Bottnen:
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllningen:
2 ½ dl hasselnötter
2 burkar (á 395 g) kondenserad sötad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
Toppingen:
200 g mörk choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret till bottnen och låt det svalna lite.
- Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret.
- Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten.
- Häll smeten i en form.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter. Bottnen ska vara lite kladdig.
- Låt svalna.
- Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dom i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna, ca 10 minuter.
- Låt svalna och gnugga bort skalet.
- Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap i en tjockbottnad kastrull.
- Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter, tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten (rör hela tiden).
- Blanda ner nötterna i krämen.
- Bred fyllningen på bottnen.
- Låt svalna.
- Smält chokladen försiktigt i micro.
- Bred chokladen över kolafyllningen.
- Låt stelna i kylen.
- Lossa kakan ur formen.
- Skär den i rutor och förvara i kylen.

Kommentarer
Trackback