Luftig Chokladpaj
8 portioner
Nötbottnen:
225 g hela paranötter
4 msk socker
4 tsk smält smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kör paranötterna i en matberedare tills de är finmalda.
- Tillsätt socker och smält smör och blanda snabbt ihop alltsammans.
- Häll blandningen i en springform, 23 cm och tryck ner den i botten och upp mot kantern med en sked.
- Grädda i ca 8-10 minuter. Den ska vara gyllenbrun.
- Låt svalna.
Fyllningen:
2 1/4 dl mjölk
2 tsk gelatinpulver
115 g socker
2 ägg, delade i vitor & gulor
225 g mörk choklad
1 tsk vaniljessens
1 ½ dl vispgrädde
2 msk hackade paranötter
Gör så här:
- Häll mjölken i en skål och strö över gelatinpulvret. Låt det mjukna i 2 minuter och ställ sen skålen över en kastrull med sakta sjudande vatten.
- Rör ner hälften av sockret, båda äggulorna och all choklad. Rör hela tiden på svag värme i 4-5 minuter tills gelatinet har lösts upp och chokladen har smält.
- Ta skålen ifrån vattenbadet och vispa tills blandningen är slät.
- Rör ner vaniljessens, täck över skålen och låt stå i kylen i 40-60 minuter tills fyllningen börjar stelna.
- Vispa grädden hårt och vänd ner allt utom 3 msk i chokladsmeten.
- Vispa äggvitorna till mjukt skum i en ren, fettfri skål.
- Tillsätt 2 tsk av resterande socker och vispa till styvt skum.
- Vänd ner det sista av sockret i äggvitorna och vänd därefter ner äggvitorna i chokladsmeten.
- Häll fyllningen i pajskalet och låt det stå i kylen i 3 timmar.
- Dekorera med resten av den vispade grädden och hackade paranötter innan serveringen.

Kommentarer
Trackback