Luftig Chokladpaj

8 portioner

Nötbottnen:
225 g hela paranötter
4 msk socker
4 tsk smält smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör paranötterna i en matberedare tills de är finmalda.
  3. Tillsätt socker och smält smör och blanda snabbt ihop alltsammans.
  4. Häll blandningen i en springform, 23 cm och tryck ner den i botten och upp mot kantern med en sked.
  5. Grädda i ca 8-10 minuter. Den ska vara gyllenbrun.
  6. Låt svalna.

Fyllningen:
2 1/4 dl mjölk
2 tsk gelatinpulver
115 g socker
2 ägg, delade i vitor & gulor
225 g mörk choklad
1 tsk vaniljessens
1 ½ dl vispgrädde
2 msk hackade paranötter

Gör så här:
  1. Häll mjölken i en skål och strö över gelatinpulvret. Låt det mjukna i 2 minuter och ställ sen skålen över en kastrull med sakta sjudande vatten.
  2. Rör ner hälften av sockret, båda äggulorna och all choklad. Rör hela tiden på svag värme i 4-5 minuter tills gelatinet har lösts upp och chokladen har smält.
  3. Ta skålen ifrån vattenbadet och vispa tills blandningen är slät.
  4. Rör ner vaniljessens, täck över skålen och låt stå i kylen i 40-60 minuter tills fyllningen börjar stelna.
  5. Vispa grädden hårt och vänd ner allt utom 3 msk i chokladsmeten.
  6. Vispa äggvitorna till mjukt skum i en ren, fettfri skål.
  7. Tillsätt 2 tsk av resterande socker och vispa till styvt skum.
  8. Vänd ner det sista av sockret i äggvitorna och vänd därefter ner äggvitorna i chokladsmeten.
  9. Häll fyllningen i pajskalet och låt det stå i kylen i 3 timmar.
  10. Dekorera med resten av den vispade grädden och hackade paranötter innan serveringen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0