Kola Cheesecake
Kexbottnen:
400 g digestivekex
150 g smör
Kola:
1 burk kondenserad mjölk
Cheesecake smeten:
3 ägg
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljpulver
200 g Philadelphiaost
3 dl vispgrädde
50 g Wherters original
Gör så här kolan:
- Koka den kondenserade mjölken i konservburken i en gryta med vatten i ca 1 ½ timme. Fyll hela tiden på med vatten, så burken hela tiden täcks med vatten.
- När den kokat färdigt, låt den svalna genom att du häller kallt vatten i grytan och låter den stå ett tag.
Gör så här kexbottnen:
- Mixa digestivekexen till smulor i en mixer.
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll det smälta smöret över kexsmulorna.
- Mixa tills det blir en jämn smet.
- Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
- Häll digestivesmeten i formen och platta till med en sked.
- Låt det stå ett tag i kylen.
- Öppna konservburken med kolan och häll den över kexbottnen i ett jämnt lager.
- Ställ in i kylen och låt den stå där tills du ska hälla på cheesecake smeten.
Gör så här cheesecake smeten:
- Vispa äggvitor till ett fast skum. Så fast att du kan vända upp och ner på bunken.
- Lägg äggulorna i en bunke tillsammans med socker och vaniljpulver. Vispa till en pösig ljusgul smet.
- Blanda i Philadelphiaosten och vispa på lägsta hastighet.
- Vispa grädden i en bunke. Den ska vara lite lagom fast.
- Rör ner den vispade grädden i cheesecake smeten med lägsta hastighet på elvispen.
- Mixa Wherters original och häll smulorna i smeten och rör om.
- Rör försiktigt med en slickepott ner de vispade äggvitorna i smeten.
- Häll cheesecake smeten i formen över bottnen och kolan.
- Ställ formen i frysen i minst 5 timmar.
- Servera med hallon.

Kommentarer
Trackback