Karamellkaka Med Vit Choklad & Mandel
Sockerkakan:
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl socker
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
75 g smör
½ dl créme fraiche
1 dl mjölk
2 tsk kakao
Kolasåsen:
1 dl vispgrädde
1/4 dl ljus sirap
1/4 dl socker
25 g smör
Garneringen:
3/4 dl hela mandlar
50 g vit choklad
Pärlsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Blanda alla torra ingredienserna i en skål.
- Smält smöret och rör ner det i skålen.
- Rör ner créme fraiche och mjölk och blanda.
- Ta ur 1/3 av smeten och blanda i kakao.
- Börja med kolasåsen: Ha ner alla ingredienserna i en kastrull och rör om.
- Låt det sjuda i ca 20 minuter, eller tills det fått fast konsistens.
- Låt det svalna.
- Häll ner de två smetarna i en smord och bröad form. Gör mönster med en gaffel.
- Hacka mandel och choklad och blanda ner det i smeten.
- Häll över kolasåsen på kakan och blanda kolasåsen med smeten lite på ytan av smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Ta ner kakan till nedre delen av ugnen och grädda i ytterligare ca 30 minuter. Den ska inte vara torr och inte mjuk.
- Häll över pärlsocker om man vill.

Kommentarer
Trackback