Kanelbullar I Långpanna Med Vaniljkräm

Ca 20 stycken

Bullarna:
3 ½ tsk kardemummakärnor
50 g jäst
5 dl kall mjölk
2 1/4 dl socker
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör i bitar
18 dl vetemjöl
1 ägg + ½ msk vatten till pensling

Fyllningen:
150 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 ½ msk kanel

Vaniljkrämen:
½ vaniljstång
5 dl mjölk
3 msk + 3/4 dl socker
6 äggulor
1 dl maizena

Glasyren:
2 dl florsocker
1 ½ msk vatten

Gör så här:
  1. Börja med vaniljkrämen. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna.
  2. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 3 msk socker i en kastrull.
  3. Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizena i en annan bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i ägguleblandningen och vispa den slät. Sila sen ner resten.
  4. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.
  5. Fyllningen: Rör ihop alla ingredienser i en bunke.
  6. Vetedegen: Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Smula jästen in en bunke. Tillsätt mjölk och rör så att jästen löser sig.
  7. Tillsätt kardemumma, socker, salt och smör.
  8. Blanda i mjölet.
  9. Kör degen i maskin på låg hastighet tills den har blivit riktigt smidig, ca 5 minuter. Eller arbeta för hand ca 10 minuter.
  10. Kavla ut degen på lätt mjölat bord, ca 35 x 45 cm.
  11. Bred ut smörfyllningen.
  12. Rulla ihop degen ifrån långsidan.
  13. Skär i 2 cm tjocka skivor.
  14. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
  15. Smöra kanterna.
  16. Lägg bullarna med ca  ½ cm mellanrum.
  17. Spraya dem lite lätt med vatten. Täck med plastfolie och se till att det är tätt.
  18. När bullarna har jäst ihop sig ordentligt är dom klara för gräddning, det tar ca 2 timmar.
  19. Sätt ugnen på 200 grader.
  20. Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen.
  21. Tryck ner spruten till botten av långpannan i mitten av varje bulle. Tryck ut så mycket vaniljkräm att den kommer upp igen.
  22. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.
  23. Blanda ägg och vatten till penslingen. Pensla ut tunt när bullarna kommer ut ur ugnen.
  24. Lyft upp dom på galler och dra försiktigt bort bakplåtspappret.
  25. Låt svalna.
  26. Blanda florsocker och vatten till glasyren.
  27. Ringla över glasyren och pudra över florsocker.
  28. Skär bullarna med kniv och servera.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0