Kanelbullar I Långpanna Med Vaniljkräm
Ca 20 stycken
Bullarna:
3 ½ tsk kardemummakärnor
50 g jäst
5 dl kall mjölk
2 1/4 dl socker
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör i bitar
18 dl vetemjöl
1 ägg + ½ msk vatten till pensling
Fyllningen:
150 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 ½ msk kanel
Vaniljkrämen:
½ vaniljstång
5 dl mjölk
3 msk + 3/4 dl socker
6 äggulor
1 dl maizena
Glasyren:
2 dl florsocker
1 ½ msk vatten
Gör så här:
- Börja med vaniljkrämen. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna.
- Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 3 msk socker i en kastrull.
- Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizena i en annan bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i ägguleblandningen och vispa den slät. Sila sen ner resten.
- Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.
- Fyllningen: Rör ihop alla ingredienser i en bunke.
- Vetedegen: Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Smula jästen in en bunke. Tillsätt mjölk och rör så att jästen löser sig.
- Tillsätt kardemumma, socker, salt och smör.
- Blanda i mjölet.
- Kör degen i maskin på låg hastighet tills den har blivit riktigt smidig, ca 5 minuter. Eller arbeta för hand ca 10 minuter.
- Kavla ut degen på lätt mjölat bord, ca 35 x 45 cm.
- Bred ut smörfyllningen.
- Rulla ihop degen ifrån långsidan.
- Skär i 2 cm tjocka skivor.
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
- Smöra kanterna.
- Lägg bullarna med ca ½ cm mellanrum.
- Spraya dem lite lätt med vatten. Täck med plastfolie och se till att det är tätt.
- När bullarna har jäst ihop sig ordentligt är dom klara för gräddning, det tar ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen.
- Tryck ner spruten till botten av långpannan i mitten av varje bulle. Tryck ut så mycket vaniljkräm att den kommer upp igen.
- Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.
- Blanda ägg och vatten till penslingen. Pensla ut tunt när bullarna kommer ut ur ugnen.
- Lyft upp dom på galler och dra försiktigt bort bakplåtspappret.
- Låt svalna.
- Blanda florsocker och vatten till glasyren.
- Ringla över glasyren och pudra över florsocker.
- Skär bullarna med kniv och servera.

Kommentarer
Trackback