Créme Brûlée-Tarteletter
6 portioner
Degen:
150 g vetemjöl
1-2 msk socker
125 g smör, skuret i bitar
1 msk vatten
Gör så här:
- Blanda mjöl och socker i en stor skål.
- Arbeta in smöret med fingertopparna tills konsistensen blivit smulig.
- Tillsätt vatten och arbeta ihop till en slät deg.
- Slå in den i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
- Dela degen i 6 bitar.
- Kavla ut dom på lätt mjölat bakbord och klä 6 tartlettformar, 10 cm, med det.
- Nagga bottnarna med en gaffel och låt dom stå i kylen i ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Klä degskalen med ugnsfolie och fyll dom med torkade bönor.
- Grädda dom i ugnen i ca 15 minuter.
- Ta bort folien och bönorna och grädda i ytterligare 10 minuter, eller tills dom är spröda.
- Ta ut och låt dom svalna.
Fyllningen:
4 äggulor
50 g socker
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljessens
Mörkt råsocker att strö över
Gör så här:
- Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en skål.
- Hetta upp grädde och vaniljessens i en kastrull till strax under kokpunkten.
- Vispa ner gräddblandningen i äggsmeten.
- Häll smeten i en ren kastrull och hetta upp den till strax under kokpunkten och rör tills den tjocknat. Låt den inte koka, för då skär den sig.
- Låt det svalna något och häll den sen i tartlettskalen.
- Låt det svalna och ställ det sen i kylen över natten.
- Strö socker över tartletterna och ställ dom under det heta grillgallret i ugnen i några minuter.
- Låt dom svalna och ställ dom sen i kylen i 2 timmar innan servering.

Kommentarer
Trackback