Chokladtårta
2 Bottnar:
6 ägg
6 dl socker
300 g smör
150 g mörk choklad 70%
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 krm salt
½ dl ströbröd
Peanutbutter Cream:
3 dl jordnötssmör
4 dl cream cheese
2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Mörk Chokladsås:
100 g mörk choklad 70%
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
25 g smör
Ljus Chokladfrosting:
100 g mörk choklad 70%
125 g mjölkchoklad marabou
1, 35 dl vispgrädde
1 msk glykossirap eller vit sirap
175 g rumsvarmt smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Börja med bottnarna. Vispa ihop ägg och socker, smeten behöver inte bli pösig.
- Smält smör i en kastrull. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt bitar av choklad.
- Rör på svag värme tills chokladen har smält.
- Blanda chokladsmeten i äggsmeten.
- Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt i en separat bunke med en gaffel.
- Sikta och vänd ner blandningen i smeten med hjäli av en slickepott.
- Häll ströbröd i 2 smorda springformar på 18 cm.
- Häll i smeten i formarna.
- Grädda i ugnen i ca 30-35 minuter. Prova med en sticka för att se när dom är färdiga. De ska vara fasta, men ändå lite kladdiga.
- Låt svalna och ställ in dom i kylen över natten. De är lättare att dela när de är fasta och kalla.
- Gör peanutbutter creamen. Mosa ihop jordnötssmör, cream cheese och socker med en slev.
- Vispa grädden och vänd ner i smeten.
- Bred krämen mellan tårtbottnarna.
- Gör chokladkolasås. Finhacka chokladen och blanda med grädde, sirap och smör i en kastrull.
- Låt puttra ihop på medelvärme till en tjock chokladsås.
- Låt svalna.
- Gör chokladfrostingen. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
- Koka upp grädde och sirap i en kastrull.
- Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå i 2 minuter.
- Rör till en jämn chokladsmet.
- Låt svalna.
- Vispa med elvisp in det rumsvarma smöret i bitar i chokladsmeten.
- Smeten ska bli helt slät.
- Montera ihop tårtan med peanutbutter cream mellan bottnarna.
- Klä tårtan med ljus chokladfrosting.
- Ställ in i kylen i 30 minuter.
- Ta ut från kylen och häll på chokladkolasåsen.
- Toppa med jordnötter.

Kommentarer
Trackback