Chokladbakelser Med Blodapelsinkräm
Ca 6 stycken
Blodapelsinkrämen:
2 äggulor
2 tsk maizena majsstärkelse
2 tsk socker
1 dl vispgrädde
3/4 dl pressad blodapelsinjuice
Chokladmousse:
200 g mörk choklad
1 ½ dl + 1 ½ dl vispgrädde
1 msk honung
Kakan:
2 ägg
1 dl + 2 msk socker
½ dl potatismjöl
1 ½ msk kakao
½ tsk bakpulver
1 msk Cointreau eller annan citruslikör
Garneringen:
Kumquats
Smält vit choklad
Gör så här:
- Blodapelsinkrämen. Vispa ihop äggulor, maizena och socker i en kastrull.
- Vispa i grädde och apelsinsaft.
- Låt krämen koka upp och sjuda på svag värme i ca 1-2 minuter under omrörning tills den tjocknat ordentligt.
- Låt svalna och ställ in i kylen.
- Moussen. Grova hacka chokladen.
- Koka upp grädd och honung i en kastrull. Tag av från värmen och rör i chokladen.
- Rör tills chokladen har smält.
- Häll smeten i en bunke och låt svalna i rumstemperatur, ca 2 timmar.
- Vispa sen 1 ½ dl grädde och låt den stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.
- Kakan. Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver.
- Sikta ner det i äggsmeten, rör om försiktigt.
- Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till en rektangel på ca 30x40 cm.
- Grädda i ugnen i ca 5-6 minuter.
- Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper med strösocker, som en rulltårta.
- Låt kakan kallna och droppa sen på likören.
- Ta undan 1 dl av chokladsmeten och blanda resten av chokladsmeten med den vispade grädden, till en mousse.
- Skär kakbottnen i 4 lika stora bitar.
- Bred på chokladmousse på en av bitarna och lägg på en bit kaka uppepå.
- Bred på blodapelsinkräm på den bottnen, och lägg på ytterligare en botten.
- Bred på mousse än en gång och lägg på den sista bottnen.
- Bred tillsist på chokladtryffeln du lagt undan.
- Dekorera med smält vit choklad och Kumquats.

Kommentarer
Trackback