Birgits Favoriter
10 stycken
Marängbottnar:
3 äggvitor
2 dl socker
Fyllningen:
2 dl vispgrädde
1 gnutta vaniljsocker
Chokladsmörkrämen:
3/4 dl socker
3/4 dl vatten
3 äggulor
150 g smör
50 g choklad 82%
50 g vit choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Ta fram 150 g smör så det blir rumsvarmt.
- Blanda äggvitor och socker i en skål och vispa med elvisp ovanför ett vattenbad i ca 10 minuter, tills marängsmeten är fast och toppig.
- Fördela smeten i 20 aluminiumformar.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
- Koka socker och vatten tills det blir en simmig lag, gör trådprov mellan tummen och pekfingret för att veta när det är färdigt.
- Rör samman äggulor i en skål.
- Tillsätt sakta den heta sockerlagen under kraftig omvispning.
- Låt äggkrämen svalna.
- Smält choklad och låt det svalna.
- Rör smöret smidigt med elvisp. Klicka i äggsmeten och blanda sist i den smälta chokladen.
- Vispa grädden.
- Lossa försiktigt marängerna från bottnarna.
- Tryck försiktigt till mitten på 10 stycken maränger med en sked.
- Lägg på en klick med grädde och lägg på en maräng ovanpå.
- Bred på chokladsmörkräm och garnera med riven vit choklad.

Kommentarer
Trackback