Banoffeetårta
Ca 12 portioner
Tårtbottnen:
3 lika stora glas
6 ägg
Socker
1 ½ tsk bakpulver
1 banan
1 krm vaniljpulver
Potatismjöl
Vetemjöl
Lager 1 Chokladkräm & Skivad Banan :
1 dl socker
1 dl kakao
3 dl vispgrädde
2 bananer
Lager 2 Kolasås & Skivad Banan:
1 burk kondenserad mjölk
2 bananer
Dekoreringen:
5 dl vispgrädde
1/3 kolasås
Chokladdoppade skumbananer
Riven mörk choklad
Gör så här bottnen:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Knäck äggen i ett glas.
- Fyll upp socker i glas 2, samma nivå som äggen i glas 1 eller någon cm mindre.
- Fyll 1/3 av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt (minst 4 minuter).
- Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag.
- Pensla springformen med lite olja.
- Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den på botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Får inte öppna ugnsluckan under de första 20 minuterna.
- Låt den stå och svalan i ca 20 minuter innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper.
- Skär tårtbottnen i 3 delar.
Gör så här lager 1:
- Blanda socker, kakao och grädde i en skål och ställ in i kylen i minst 30 minuter tills sockret löst sig helt.
- Vispa sedan fluffigt och bred ut det jämnt över första tårtlagret.
- Skiva bananerna tunt och placera över chokladkrämen.
- Lägg på 2 bottnen.
Gör så här lager 2:
- Koka burken i en kastrull med vatten. Burken måste under hela kokningstiden vara under vatten, så man får fylla på vatten allt eftersom.
- Koka den i ca 2 ½ timme. Den ska inte bli jättetjock.
- Bred ut 2/3 av kolasåsen över lager 2 och skiva bananerna tunt och placera dom över kolasåsen.
- Lägg på 3 bottnen.
Gör så här dekoreringen:
- Vispa grädden och rör ner kolasåsen som blev över.
- Bred kolagrädden över tårtan i ett jämnt lager.
- Dra med en gaffel på toppen och gör ränder på.
- Placera ut det chokladdoppade skumbananerna på tårtan.
- Riv lite mörk choklad över.

Kommentarer
Trackback