Kolabakelse
Bottnen:
100 g smör/margarin
2 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
1 dl vatten
Fyllningen:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
- Häll smör, ägg och vatten över mjölblandningen.
- Rör till en slät smet.
- Häll smeten i en smord och bröad form.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
- Låt kakan svalna i formen.
- Lägg upp den på en skärbräda och låt den kallna.
- Diska ur formen som kakan var i.
- Lägg gelatinbladen i blöt.
- Blanda 1 dl grädde, socker och sirap i en kastrull.
- Låt blandningen koka häftigt i ca 5 minuter.
- Smaksätt med vaniljsocker.
- Häll upp 1/4 av fyllningen i formen.
- Ta upp gelatinbladen och krama ur dom.
- Blanda gelatinbladen i kolasmeten.
- Låt smeten svalna.
- Vispa grädden fast och vänd ner den i fyllningen.
- Ställ den i kylen i ca 20 minuter.
- Skär kakan i 3 bottnar.
- Lägg den första bottnen ovanpå fyllningen i formen.
- Varva sen fyllningen med bottnarna i formen.
- Avsluta med en botten.
- Täck formen med plastfolie och låt den stå i kylen i minst 1 ½ timme.
- Skär upp den i ca 10 bitar.

Kommentarer
Trackback