Kolabakelse

Bottnen:
100 g smör/margarin
2 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
1 dl vatten

Fyllningen:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
  4. Häll smör, ägg och vatten över mjölblandningen.
  5. Rör till en slät smet.
  6. Häll smeten i en smord och bröad form.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
  8. Låt kakan svalna i formen.
  9. Lägg upp den på en skärbräda och låt den kallna.
  10. Diska ur formen som kakan var i.
  11. Lägg gelatinbladen i blöt.
  12. Blanda 1 dl grädde, socker och sirap i en kastrull.
  13. Låt blandningen koka häftigt i ca 5 minuter.
  14. Smaksätt med vaniljsocker.
  15. Häll upp 1/4 av fyllningen i formen.
  16. Ta upp gelatinbladen och krama ur dom.
  17. Blanda gelatinbladen i kolasmeten.
  18. Låt smeten svalna.
  19. Vispa grädden fast och vänd ner den i fyllningen.
  20. Ställ den i kylen i ca 20 minuter.
  21. Skär kakan i 3 bottnar.
  22. Lägg den första bottnen ovanpå fyllningen i formen.
  23. Varva sen fyllningen med bottnarna i formen.
  24. Avsluta med en botten.
  25. Täck formen med plastfolie och låt den stå i kylen i minst 1 ½ timme.
  26. Skär upp den i ca 10 bitar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0