Smörbullar
Smörbullar
75 g jäst
3 dl mjölk
6 dl + ca 10-12 dl vetemjöl
300 g rumsvarmt smör/margarin
1 ½ dl socker
3 ägg
Fyllningen:
150 g smör/margarin
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 225º.
-
Smula jästen i en bunke.
-
Värm mjölken till 37º och slå den över jästen. Rör tills jästen har löst sig.
-
Arbeta in 6 dl mjöl.
-
Låt degen jäsa i 30 minuter.
-
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
-
Arbeta därefter in det rumsvarma smöret och sockret.
-
Tillsätt ägg ett i taget under omrörning.
-
Arbeta degen kraftigt och tillsätt så mycket mjöl som behövs i omgångar tills degen är smidig.
-
Ta upp degen på bakbord och dela den i 40 bitar.
-
Forma bitarna till bullar och lägg i folieformar.
-
Gör en fördjupning i varje bulle.
-
Lägg i ca 1 tsk av fyllningen i varje bulle och nyp ihop ordentligt och släta till bullen.
-
Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.
-
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
-
Strö över pärlsocker.
-
Grädda mitt i ugnen i ca 6-9 minuter.
-
Låt dom kallna under bakduk.
