Semlor
Semlor
10-12 stycken
Degen:
75-100 g smör/margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
Ca 11 dl vetemjöl
Fyllningen:
150 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
Garneringen & Penslingen:
1 ägg
Florsocker
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 250º.
-
Smält smöret i en kastrull.
-
Häll i mjölken i det smälta smöret. Låt det bli fingervarmt.
-
Smula jästen i en bunke, tillsätt salt, socker, degspad och ägg.
-
Tillsätt hjorthornssalt och mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank.
-
Låt degen jäsa 30 minuter i bunken.
-
Ta upp degen och arbeta den ytterligare. Baka ut runda släta bullar.
-
Låt dom jäsa. Pensla med uppvispat ägg.
-
Grädda mitt i ugnen i ca 5-10 minuter.
-
Skär av ett lock av bullen när den har kallnat.
-
Lägg i en bit mandelmassa.
-
Vispa grädden.
-
Klicka eller spritsa på den vispade grädden.
-
Lägg på locket och sikta florsocker över.