Miljonärspaj
8-10 personer
Bottnen:
75 g vetemjöl
1 msk socker
1 krm salt
70 g kallt smör
1-2 msk kallt vatten
Kolasåsen:
5 dl vispgrädde
1 dl farinsocker
50 g smör
Chokladtäcket:
100 g mörk choklad
100 g vit choklad
Gör så här:
-
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
-
Hacka smöret i småbitar och finfördela det ihop med de andra ingredienserna med fingrarna. Tillsätt vatten och gör det till en boll.
-
Låt degen vila i frysen i 1 timme så att mjölet hinner utvecklas.
-
Sätt ugnen på 200º.
-
Skär degen i bitar och arbeta så den blir mjuk, kavla ut på ett bakplåtspapper i lika stor storlek som pajformen, vänd pappret över formen och tryck ut degen noga i pajformen.
-
Nagga den med gaffel och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
-
När pajskalet svalnar kokar du kolasåsen. Blanda smör, grädde och farinsocker i en tjockbottnad kastrull, låt koka tills de blir en jämn sås som släpper i kanterna, 15-20 minuter.
-
Bred ut såsen i pajskalet, låt svalna något.
-
Smält chokladen och lägg rader med varannan mörk och vit choklad på pajen och ta en grillpinne och dra rakt över chokladen, så får du ett fint mönster.
-
Förvara i kylen och ta fram en stund innan serveringen.
