Lussekatter
Lussekatter
Ca 35 stycken
Deg 1:
50 g smör/margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 msk socker
1 tsk salt
10-12 dl vetemjöl
Deg 2:
1 g saffran
1 sockerbit
125 g smör/margarin
1 ½ dl socker
1 ägg
1 dl Kesella
5-6 dl vetemjöl
1 ägg (pensling)
Russin
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 225º.
-
Smält smör till deg 1 och häll på mjölk. Värm till fingervarmt.
-
Rör ut jäst i degspadet.
-
Tillsätt socker, salt och mjöl, lite i taget.
-
Arbeta degen smidig och låt den jäsa i 60 minuter.
-
Stöt saffran med en socker bit till deg 2.
-
Rör smör och socker vitt.
-
Tillsätt kesella, ägg och saffran.
-
Blanda de båda degarna och tillsätt lite mjöl i taget.
-
Arbeta degen väl.
-
Forma degen till lussekatter och garnera med russin.
-
Låt dom jäsa under bakduk ca 20 minuter.
-
Pensla dom med uppvispat ägg och grädda dom i 7-10 minuter.
