Kolapaj med Chokladtäcke & Lingongrädde
Pajbottnen:
150 g smör/margarin
½ tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
1 msk kakao
50 g ljus choklad
10 g vit choklad
Kolafyllningen:
1 ½ dl socker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde
150 g smör/margarin
Lingongrädden:
1 dl lingonsylt
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
10 g vit choklad
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 175º.
-
Smält smöret till pajskalet. Rör ner bakpulver, mjöl och kakao. Platta ut degen i en pajform.
-
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.
-
Blanda socker, sirap och vispgrädde till kolafyllningen i en kastrull. Låt det koka i ca 15-20 minuter. Dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner smöret.
-
Fyll pajskalet med kolafyllningen och låt det svalna i kylen i minst 2 timmar.
-
Smält chokladen över ett vattenbad. Bred chokladen över fyllningen och låt det stelna.
-
Riv över 10 g vit choklad.
-
Vispa grädden och blanda ner lingonsylten.
-
Riv 10 g vit choklad och rör ner det i grädden.
-
Servera pajen med lingongrädden.
