Fryst Jordnötstårta med Kolasås
Bottnen:
100 g jordnötter
3 äggvitor
1 ½ dl socker
Fyllningen:
3 äggulor
1 dl florsocker
1 dl jordnötssmör
2 dl vispgrädde
Kolasåsen:
1 dl vispgrädde
½ dl socker
½ dl ljus sirap
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker
Garneringen:
40 g mörk choklad
Jordnötter
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 150º.
-
Mal jordnötterna i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett fast skum, vänd i sockret och nötterna. Häll smeten i en rund springform. Grädda i ca 35 minuter. Låt svalna.
-
Vispa äggulorna och florsockret pösigt. Rör ner jordnötssmöret. Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner den i äggsmeten. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
-
Ta ut formen ur frysen samtidigt som du börjar göra kolasåsen.
-
Blanda grädden, sockret och sirapen i en kastrull och låt det koka i 10 minuter.
-
Rör ner smöret och vaniljsockret.
-
Lossa tårtan ifrån formen och lägg den på ett serveringsfat. Häll den varma kolasåsen över.
-
Smält chokladen i en plastpåse i micron, klipp ett litet hål i ena hörnet av påsen och ringla chokladen över tårtan. Strö över jordnötterna.
