Tacopirog
6 portioner
Pirogen:
8-9 dl vetemjöl
100 g smör/margarin
1 tsk salt
25 g jäst
3 dl mjölk
Fyllningen:
1 burk skivade champinjoner
50 g smör/margarin
1 gul lök
500 g nötfärs
1 påse tacokryddmix
Salt och peppar
1 burk minifraiche
3 msk tomatpuré
2-3 msk chilisås
1 uppvispat ägg till pensling
-
Sätt ugnen på 200º.
-
Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37º.
-
Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite vätska så den löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt och mjöl lite i taget.
-
Blanda ihop ordentligt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
-
Stek färs, lök, champinjoner och tillsätt salt, peppar, tomatpuré, chilisås och minifraiche. Låt koka ihop.
-
Kavla ut degen till en cirkel på lätt mjölat bord. Lägg över degen i en långpanna och lägg på fyllningen på halva cirkeln.
-
Pensla kanterna med uppvispat ägg och nyp/rulla ihop kanten.
-
Pensla den halvmåneformade pirogen med uppvispat ägg och nagga lite lätt med gaffel.
-
Grädda mitt i ugnen i ca 20-30 minuter eller tills den fått fin färg.
-
Servera med sallad.
