Skållat rågbröd
3 stycken
Ingredienser dag 1:
2 dl hela rågkorn
4 dl grovt rågmjöl
13 dl vatten
Ingredienser dag 2:
100 g jäst
½ dl vatten
½ dl sirap
2 tsk salt
1 msk ättiksprit 12%
5 dl grahamsmjöl
15 dl vetemjöl
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200º.
-
Blanda rågkorn och rågmjöl.
-
Häll över det kokheta vattnet.
-
Låt stå i rumstemperatur 12 timmar.
-
Lös jästen i det ljumna vattnet, 37º.
-
Rör ner i det skållade mjölet.
-
Tillsätt sirap, ättiksprit, salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
-
Arbeta degen väl.
-
Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
-
Arbeta degen.
-
Dela och forma degen till 3 limpor.
-
Låt dom jäsa under bakduk i 40 minuter.
-
Grädda i ca 60 minuter.

Kommentarer
Trackback