Semletårta
2 stycken tårtor
Semlebotten:
100 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ½ dl socker
2 ägg
1 påse Dr. Oetker jäsblandning
Ca 12 dl vetemjöl
Fyllningen:
150 g mandelmassa
1-2 msk mjölk
3 dl vispgrädde
Florsocker
Lite av inkråmet
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda alla torra ingredienserna till botten, men spara ca 1 dl mjöl.
- Smula ner smöret så det blir jämnt fördelat i blandningen.
- Tillsätt mjölken.
- Rör om väl till en slät deg. Tillsätt extra mjöl efter behov.
- Dela degen i två delar och forma till två runda storsemlor, ca 20 cm i diameter.
- Lägg på en plåt och låt dom jäsa 15 minuter under bakduk.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda i 15-20 minuter.
- Låt svalna.
- Vispa grädden.
- Riv mandelmassan och blanda med mjölk.
- Skär av locket på semlorna och gröp ur lite av innehållet.
- Blanda ungefär hälften av inkråmet med mandelmassan.
- Fyll semlorna med fyllningen och bred/spritsa på grädden.
- Lägg på locket och pudra över lite florsocker.

Kommentarer
Trackback