Rågsiktskakor

2 stycken

Ingredienser:

½ pkt färsk jäst (25 g)

1 msk (ca 15 g) smör/ margarin

2 dl mjölk eller vatten

¾ tsk salt

1 msk sirap

½ tsk anis + 1 tsk fänkål eller 1 ½ tsk brödkrydda

5 dl rågsikt


Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225º.

  2. Stöt hela kryddor i mortel. Smula sönder jästen i en bunke.

  3. Smält smöret på svag värme. Ta kastrullen från värmen.

  4. Tillsätt vätskan och låt blandningen bli fingervarm.

  5. Häll blandningen över jästen och rör om.

  6. Tillsätt salt, sirap och kryddor.

  7. Blanda i ca 4 dl av mjölet.

  8. Arbeta degen kraftigt i skålen. Arbeta in lite mera mjöl om degen verkar för lös.

  9. Lägg en bakduk över och låt jäsa 10-20 minuter.

  10. Arbeta degen smidig och tillsätt lite mera mjöl om det behövs.

  11. Dela degen i 2 delar och forma dom till bullar.

  12. Kavla ut dom till kakor, ca 16 cm.

  13. Ta gärna ut ett runt hål i mitten och lägg degbiten på en plåt.

  14. Nagga kakorna med en gaffel.

  15. Låt bröden jäsa under bakduk på ganska varm plats tills de verkar lätta och porösa, 20-30 minuter.

  16. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

  17. Låt bröden kallna under bakduk på galler.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0