Rågsiktskakor
2 stycken
Ingredienser:
½ pkt färsk jäst (25 g)
1 msk (ca 15 g) smör/ margarin
2 dl mjölk eller vatten
¾ tsk salt
1 msk sirap
½ tsk anis + 1 tsk fänkål eller 1 ½ tsk brödkrydda
5 dl rågsikt
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225º.
-
Stöt hela kryddor i mortel. Smula sönder jästen i en bunke.
-
Smält smöret på svag värme. Ta kastrullen från värmen.
-
Tillsätt vätskan och låt blandningen bli fingervarm.
-
Häll blandningen över jästen och rör om.
-
Tillsätt salt, sirap och kryddor.
-
Blanda i ca 4 dl av mjölet.
-
Arbeta degen kraftigt i skålen. Arbeta in lite mera mjöl om degen verkar för lös.
-
Lägg en bakduk över och låt jäsa 10-20 minuter.
-
Arbeta degen smidig och tillsätt lite mera mjöl om det behövs.
-
Dela degen i 2 delar och forma dom till bullar.
-
Kavla ut dom till kakor, ca 16 cm.
-
Ta gärna ut ett runt hål i mitten och lägg degbiten på en plåt.
-
Nagga kakorna med en gaffel.
-
Låt bröden jäsa under bakduk på ganska varm plats tills de verkar lätta och porösa, 20-30 minuter.
-
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
-
Låt bröden kallna under bakduk på galler.
