Morotsbröd med Fullkorn
8 stycken
Ingredienser:
75 g jäst
5 dl vatten
5 dl filmjölk
50 g rumsvarmt smör/margarin
1 msk salt
½ dl mörk sirap
5 dl finriven morot
10 dl fullkornsmjöl av dinkel
15 dl vetemjöl special
Gör så här
-
Sätt ugnen på 250º.
-
Smula ner jästen i en bunke.
-
Värm vatten och filmjölk fingervarmt och häll det över jästen och rör om.
-
Klicka ner smöret och tillsätt sirap och morötter.
-
Blanda ner dinkelmjöl och sist vetemjöl special.
-
Arbeta degen tills den är blank och smidig.
-
Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
-
Knåda samman degen lätt i bunken.
-
Platta ut degen med mjölade händer i en långpanna, så den fyller plåten.
-
Dela den till 8 bröd och nagga med gaffel.
-
Låt jäsa 20-25 minuter.
-
Grädda i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 200º och grädda i 40-50 minuter.
