Kolabullar I Långpanna
Degen:
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 ägg
½ tsk salt
11 dl vetemjöl
Fyllningen:
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 dl vispgrädde
2 msk smör
1 nypa salt
1 ägg till pensling
Pärlsocker till garnering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda sirap, socker och grädde till fyllningen i en kastrull.
- Låt det koka kraftigt i ca 10 minuter.
- Låt kolan svalna lite och rör sen i smör och salt, rör ordentligt så det blandar sig innan det stelnar.
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret och blanda med mjölken, det ska vara fingervarmt.
- Blanda lite av degvätskan med jästen och rör tills det löst sig.
- Blanda i resten av degvätskan med socker, ägg, salt och tillsist mjölet.
- Arbeta ihop till en deg och knåda den ett tag.
- Degen ska vara kladdig, blanda inte i mer mjöl.
- Låt den jäsa i ca 30 minuter.
- Häll degen i en långpanna med bakplåtspapper i botten och tryck ut den med mjölad hand.
- Klicka ut knappt 1 tsk kola i rader ca 40-50 gånger.
- Låt det jäsa i ca 15 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter.
- Låt den svalna och skär den i lagom stora bitar.

Kommentarer
Trackback