Grova tekakor eller baguetter
6 eller 2 stycken
Ingredienser:
50 g margarin/smör
2 dl mjölk
25 g jäst (½ pkt)
1 msk socker
2 krm salt
2 dl grahamsmjöl
2 ½ – 3 dl matbrödsmjöl av vete – Lantvetemjöl
Gör så här
-
Sätt ugnen på 250º.
-
Smält smöret.
-
Häll mjölken i smöret och värm till 37º.
-
Smula ner jästen i en bunke.
-
Häll mjölblandningen över jästen och blanda med en träsked.
-
Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl och 2 ½ dl vetemjöl.
-
Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
-
Låt jäsa under bakduk ca 10 minuter.
-
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta tills den är smidig och släpper bordet utan mjöl.
-
Rulla ut degen till en längd och dela den i 6 delar (2 om det ska vara baguetter).
-
Forma delarna till runda bullar och klappa ut dom till runda kakor, ca 12 cm. Baka ut till 2 längder som snittas före gräddningen om det ska vara baguetter).
-
Lägg dom på en plåt och nagga med gaffel.
-
Låt jäsa under bakduk.
-
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.
