Fragilties Bakelser
8 portioner
50 g sötmandel
2 dl socker
1 ½ msk vetemjöl
4 äggvitor
Fyllningen:
½ dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
1 äggula
150 g smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Garneringen:
50 g mörk blockchoklad
Vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150-175 grader.
- Skålla och skala mandeln.
- Blanda mandel, socker och mjöl.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Vänd ner mandelblandningen i äggvitorna.
- Bre ut marängsmeten i 3 längder (ca 30 cm) på en plåt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter, tills dom känns torra.
- Gör en redning av mjölet och vattnet i en tjockbottnad kastrull.
- Låt det koka under omrörning några minuter.
- Dra kastrullen från värmen och tillsätt äggulan och rör om.
- Låt krämen svalna.
- Rör smöret med florsocker och vaniljsocker.
- Tillsätt i krämen lite i taget.
- Arbeta den kraftigt gärna med elvisp så den blir riktigt porös och luftig.
- Lägg ihop maräng bottnarna med kräm emellan.
- Smält chokladen i ett vattenbad.
- Ringla chokladen över bakelserna och pudra över lite vaniljsocker.
- Skär längderna i 3 cm breda bitar.
- Låt bakelserna stå kallt innan dom serveras.

Kommentarer
Trackback