Christmas Fudge Cake
Botten:
100 g smör
240 g socker
1 nypa salt
25 g kakao
2 tsk vaniljsocker
100 g vetemjöl
2 ägg
Mintkrämen:
25 g smör
1 msk sirap
1 burk kondenserad mjölk (den på 397 g)
75 g rostade hasselnötter
Några droppar pepparmint
Ganache:
100 g mörk choklad (ca 50%)
60 g vispgrädde
krossade polkagrisar + polkaspån
-
Sätt ugnen på 150 grader.
-
Smält smöret i en kastrull.
-
Ta av från värmen och rör ner socker, salt, kakao, vaniljsocker och vetemjöl. Om du vill vara säker på att inte få klumpar så sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker.
-
Rör om några tag med en slickepott och tillsätt ett ägg i taget. Rör snabbt samman till en blank och slät smet.
-
Häll smeten i en klädd form, 20 cm i diameter.
-
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter.
-
Ta ut ch låt svalna helt.
-
Gör krämen när kakan svalnat genom att blanda smör, sirap och kondenserad mjölk i en teflonstekpanna (eller kastrull, men det tar längre tid).
-
Koka krämen på svag värme tills den går samman, "håller ihop" och släpper bottnen. Rör hela tiden för att inte bränna fast.
-
Ta av från värmen när krämen är klar och droppa ner lite pepparmint.
-
Strö nötterna över kladdkakebottnen och häll sedan försiktigt över krämen.
-
Låt kallna och ställ sedan i kylen.
-
Finhacka chokladen till ganachen.
-
Smält samman choklad och grädde till en slät kräm i micro eller på sväg värme på spisen.
-
Häll över kakan och garnera med tex krossad polkagris, nötter eller något annat gott.
