Chokladbabka
Degen:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
14-15 dl vetemjöl
Fyllningen:
50 g smör
50 g mörk choklad minst 70% kakao
3 msk socker
3 msk kakao
1 uppvispat ägg till pensling
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
- Lös jästen i degspadet.
- Tillsätt socker, salt, vaniljsocker och ägg.
- Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa bunken.
- Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek.
- Arbeta degen på mjölat bord.
- Dela den i 4 lika stora delar.
- Kavla ut till fyra tunna fyrkanter.
- Smält smöret till fyllningen och bryt i chokladen.
- Rör på svag värme tills den löst sig helt.
- Rör ner socker och siktat kakao.
- Låt blandningen svalna något och bred den sen över den utkavlade degen.
- Rulla ihop som rulltårtor.
- Tvinna ihop dom två och två till snurrade limpor och fäst ihop dom i ändarna så fyllningen inte rinner ut.
- Lägg dom i varsin plåt.
- Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda i ugnen i ca 30 minuter.

Kommentarer
Trackback