Äppelkaka Med Inbakad Vaniljkräm
Bottnen & Täcket:
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
175 g smör
2 ägg
Vaniljkrämen:
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk maizena majsstärkelse
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
4-6 äpplen (ca 600 g)
Kanel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda alla ingredienserna till degen.
- Tryck ut hälften av degen i en smord pajform.
- Sätt in pajformen och resten av degen i kylen.
- Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull.
- Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka).
- Lät krämen svalna och rör i vaniljsocker.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
- Bred ut krämen på bottnen av degen i formen.
- Lägg på äppleklyftorna som du först vänt i kanel.
- Rulla ut resten av degen till fingertjocka rullar och lägg dom i ett galler över äppleklyftorna.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.

Kommentarer
Trackback